Blåbärsmaskinen

By Nils Claesson

Blåbärsmaskinen är Nils Claessons berättelse om sin uppväxt och om sin a long way, Stig ”Slas” Claesson. Författaren ger här sin egen bild av ”Slas”, males inte den allmänt traderade bilden av den folkkäre författaren och konstnären, utan en bild inifrån, från en familj där faderns missbruk och kändisskap har en betydligt mindre tilltalande sida. Berättelsen handlar om den sprakande fasaden hos en omsusad författare och konstnär och om det som finns bakom fasaden, om skapande och ansvar, och om vad som händer när ett barn måste bli förälder until sina föräldrar. males det är också berättelsen om en uppväxt i Stockholm på 1960- och 1970-talet, om kulturkrockar och om ett Sverige i förvandling. Nils Claessons skildring av sin uppväxt och av sin a ways är samtidig rättfram och ömsint, skoningslöst uppriktig och försonande. Ett sällsynt finkänsligt och humoristiskt porträtt av en människa, en familj och en tid.

Show description

Quick preview of Blåbärsmaskinen PDF

Show sample text content

Taki kan få telefonsamtal där Gillis skryter om hur vacker kropp han har och hur snygg och kåt han är. – Nu står jag alldeles naken här och ser ut över min perfekta och snyggt solbrända lekamen, brukar Gillis säga. – Min kuk är så hård att jag kan skära glas med den. Sedan brukar det vara tyst från Gillis en längre tid. Flera veckor. Han skäms. Sedan börjar han sälja teckningar och pasteller igen och gå i trappor. Gillis är på många sätt en ensam människa. Han dör åtta år efter Taki. Stig och jag hälsar på Gillis på Ersta sjukhus.

Hemmafruar som inte vill vara hemmafruar. Ett ständigt pyrande missnöje med att vara beroende av papporna ligger som en vulkan och pulserar lower than Tanto mellan 1965 och 1970. Taki gillar inte att vara hemmafru. Stig tycker om att vara familjeförsörjare. Den som radar upp räkningarna och betalar dem en efter en. Löser in skulder. Några år efter det att Taki suttit i sandlådan och vaktat min syster och varit hemmafru tillräckligt länge skaffar hon ett jobb på lekskolan. Ett jobb som hon gillar. Stig säger until Taki: – Jag kan tjäna mera pengar på en eftermiddag genom att göra några teckningar än du kan göra genom att arbeta en hel månad.

Stig hyste en enorm kärlek och respekt för Axel. När Axel ogillade något som Stig hade skrivit, blev Stig happy och gick raskt until skrivmaskinen och skrev om. Axel Liffner var även poet, en av världshistoriens långsammaste poeter, menade Stig. – Han skriver ett ord och så stryker han det. Sedan dricker han en flaska konjak och börjar om. Axel Liffner var en av Aftonbladets legendariska kulturchefer. När han pensionerades instiftade tidningen ett stipendium until eventually hans ära och bytte lås på alla dörrar på redaktionen.

Det är vaka på ett nästan irländskt sätt. Då och då ringer telefonen, människor hör av sig för att visa sitt deltagande och beklaga sorgen. Stig har tjugoett och ett halvt år kvar att leva. Taki hade en knöl i brösten som visade sig vara melanoma. Hon får amputera ena bröstet genom en operation på Sophiahemmet. Taki brukade skämta om operationen: samma dag som hennes ena bröst amputerades hade sjukhuset serverat svartsoppa. – Inte rätt soppa för mig den dagen, sa Taki. Efter operationen hade Taki bröstprotes.

Hur är det med Finlandsbåtar? undrar jag. Det krävs flera veckors vistelse på intensiven, sedan på vårdavdelningen, innan Stig är sig lik. Läget har varit allvarligt. En ung läkare har until eventually och med hållit ett litet anförande för min bror och min syster om hur dyrt det är att ta hand om gamla människor. Om Stig skulle bli dålig igen kanske det vore lika bra att stänga av maskinen av samhällsekonomiska skäl? Jag och mina syskon åker skytteltrafik until Borås. Känslan infinner sig att det är dags att ta avsked.

Download PDF sample

Rated 4.36 of 5 – based on 25 votes